Kotlina Sokołowska (600 m n.p.m.)

Kotlina Sokołowska (ok. 600 m.n.p.m..)
Jest to płaskodenna dolina położona wśród Gór Suchych. Jej górna część jest głęboka, wąska, stroma i porośnięta lasem. Przepływa przez nią potok Sokołowiec (niem.Freuden Graben). Potok, po wypłynięciu z Przełęczy Trzech Dolin i minięciu zbocza Krzywuchy na pn. i Radosna (niem. Freudenburg) na pd. wypływa na szeroką dolinę zwaną Kotliną Sokołowską, dalej przepływa przez Sokołowsko, przejmując z lewej strony spory dopływ. Dalej dolina zwęża się pomiędzy Stożkiem ...
Jest to płaskodenna dolina położona wśród Gór Suchych. Jej górna część jest głęboka, wąska, stroma i porośnięta lasem. Przepływa przez nią potok Sokołowiec (niem.Freuden Graben). Potok, po wypłynięciu z Przełęczy Trzech Dolin i minięciu zbocza Krzywuchy na pn. i Radosna (niem. Freudenburg) na pd. wypływa na szeroką dolinę zwaną Kotliną Sokołowską, dalej przepływa przez Sokołowsko, przejmując z lewej strony spory dopływ. Dalej dolina zwęża się pomiędzy Stożkiem Małym od. pn. i Garbatką od pd. W centralnej części kotliny leży miejscowość Sokołowsko.
Sokołowsko leży na wysokości 540-600 m n.p.m. w dwóch dolinach: Sokołowca (dawniej zwanej w całości Radosnym Jarem - obecnie tylko część wsch.) i Dziczego Potoku (Bednarski Jar) (obniżenie na skrzyżowaniu tych dolin jest zwane czasami Kotliną Sokołowska), otoczone ze wszystkich stron stromymi zboczami szczytów Gór Suchych: Od Pd. - Garbatki (797 m npm), Średniaka (782 m npm), Od Wsch. - Włostowej (Wysokiej)(903 m npm), Kostrzyny (906 m npm), Suchawy (928 m npm), Zamku Radosno (776 m npm), Granicznej (851 m npm), Od Pn. - Krzywuchy (791 m npm), Bukowca (898 m npm), Od Zach. - Stożka Małego (Bocianiej Małej) (751 m npm). Kotlina odznacza się silnym nasłonecznieniem otoczona jest górami, które wzrastają do 936 mnpm, czyniąc w ten sposób Sokołowsko wolnym od wiatrów. . Stary folder reklamowy "Görbersdorf In Schlesien. Gibt kraft und gesundheit" tak opisywał dolinę Sokołowska:

"..... Miejscowość położona jest na wysokości 564 mnpm i odznacza się silnym nasłonecznieniem, jest ponadto kurortem klimatycznym, którego idylliczne położenie pośród gór, malownicze sanatoria i przepiękne parki, uczyniły z niego już dawno kurort równy innym kurortom w Niemczech. Nic więc dziwnego, że dostojnicy państwowi, ludzie sztuki, poeci i uczeni, szukali tu wypoczynku i go znajdowali ......Sokołowsko jest w zimie bardzo piękne. Dolina ze swymi szczytami pokryta jest śniegiem przez ponad 4 miesiące, wtedy też, powietrze jest najczystsze i promieniowanie słoneczne najsilniejsze. Ludzkie oko może się wtedy nasycić białym pięknem do syta. Jest to szczególnie piękne wtedy gdy, natura ubiera się w bajeczną suknię zimy. Każdy sportowiec początkujący czy zaawansowany, przyjeżdża tu na własny rachunek. Związek Sportów Zimowych (Wintersportverein) prowadzi w każdą niedzielę, gości w góry. W lutym 1936 roku odbyły się tu Śląskie Mistrzostwa Narciarskie. Cieszyły się one tak dużym zainteresowaniem, że związek sportów zimowych znacznie ożywił swoją działalność. W okolicy tej, można przez całą zimę uprawiać następujące dyscypliny zimowe : wyścigi i biegi narciarskie, jazdę na sankach, skoki z dwóch skoczni. Ponadto odbywają się tu kursy narciarskie z dwoma tutejszymi instruktorami, można tu także uczestniczyć w zawodach organizowanych przez Związek Sportów Zimowych. Wszystkie te imprezy narciarskie dostępne są dla naszych gości, w zależności od ich potrzeb. Obszar do ćwiczeń leży w Kesselgrund, Froundengrund, Büttnergrund i pomiędzy Stożkiem Wielkim (Storchberg) a Bukowcem (Buchberg). Skocznie 50- i 30-metrowe położone są w Freudengrund i Kesselgrund. Zima w Sokołowsku jest tym czego sportowcy mogą sobie życzyć najbardziej. Podczas całej zimy odbywają się: wyścigi narciarskie, biegi zjazdowe, skoki narciarskie na sokołowskiej skoczni Freudengrundschanze, kursy narciarskie i w niedzielę wycieczki. (źródło: m.in. )

Kotlina Sokołowska widziana od strony zbocza Garbatki w kierunku ...
    Kotlina Sokołowska