Budynek nr 65 (Sąd Apelacyjny w Łodzi)

Niemieckie Gimnazjum Reformowane, Deutsches Gymnasium, Wydział Filologiczny Uniwersytetu Łódzkiego

W budynku przy al. Kościuszki 65 na początku znajdowało się Niemieckie Gimnazjum Reformowane, później gmach przejął Uniwersytet Łódzki. Do 2015 roku swoją siedzibę miał tu Wydział Filologiczny UŁ. Następnie budynek kupił Sąd Apelacyjny w Łodzi, który będzie miał w nim nową siedzibę.
Budynek szkolny został wzniesiony w latach 1909-1910 w stylu posesyjnego modernizmu. Projektantem był berliński architekt Otto Herrnrig. Jego wybudowanie było ...
Budynek szkolny został wzniesiony w latach 1909-1910 w stylu posesyjnego modernizmu. Projektantem był berliński architekt Otto Herrnrig. Jego wybudowanie było możliwe dzięki manifestowi carskiemu z 1905 mówiącego, że jest możliwośc tworzenia szkół z narodowym językiem wykładowym.

Szkoła jest usytuowana na planie litery L. Wybudowana z cegły, murowana (tynk żłobkowy), pokryta dachem mansadrowym. Nad wejściem znajduje się kartusz przyozdobiony sową i pszczołą (symbol mądrości i pracowitości). Na zwieńczeniu narożnika znajduje się wieżyczka. Było to pierwsze obserwatorium astronomiczne w Łodzi.

Gimnazjum Niemieckie funkcjonowało w budynku w latach 1910-1945. Nastepnie obiekt był siedzibą Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu Łódzkiego, a obecnie jest remontowany na siedzibę Sądu Apelacyjnego.

Łódź, Niemieckie Gimnazjum Reformatorskie
    Gimnazjum niemieckie