Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP

Kościół św. Jakuba

Kościół Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny – kościół na placu Narutowicza przy ul. Grójeckiej 38. Został wybudowany według projektu Oskara Sosnowskiego. 24 IX 1911 r. został poświęcony kamień węgielny przez ks. bp. Kazimierza Ruszkiewicza. Do I wojny światowej wybudowano wieżę i mury kościoła na wysokość okien naw bocznych. Wojna przerwała budowę.Po wojnie budowa miała dwie zasadnicze fazy: pierwsza: 1918–1927, kiedy to mury wyciągnięto do wysokości dachów na nawach bocznych i na nawie ...
Kościół Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny – kościół na placu Narutowicza przy ul. Grójeckiej 38. Został wybudowany według projektu Oskara Sosnowskiego. 24 IX 1911 r. został poświęcony kamień węgielny przez ks. bp. Kazimierza Ruszkiewicza. Do I wojny światowej wybudowano wieżę i mury kościoła na wysokość okien naw bocznych. Wojna przerwała budowę.Po wojnie budowa miała dwie zasadnicze fazy: pierwsza: 1918–1927, kiedy to mury wyciągnięto do wysokości dachów na nawach bocznych i na nawie głównej oraz druga faza: 1927–1939, gdy równocześnie budowano mury kaplicy Matki Bożej, zakrystię, prezbiterium i wieżę nad kaplicą Pana Jezusa. Następnie zasklepiono nawy, położono więźbę dachową i zamknięto otwory okienne i drzwiowe.
Wezwanie kościoła jest nawiązaniem do pięćdziesięciolecia ogłoszenia dogmatu o Niepokalanym Poczęciu Najświętszej Maryi Panny, jednak ze względu na patrona związanej z nim parafii, potocznie nazywany jest kościołem św. Jakuba.

Warszawa, pl. Gabriela Narutowicza.
    Budowa kościoła św. Jakuba przy ulicy Grójeckiej 38 w Warszawie. ...