Nagrobek Władysława Jagiełły (poprzednia lokalizacja)

Nagrobek Władysława Jagiełły

I poł. XV w

Nagrobek Władysława II Jagiełły nieznanego autorstwa sprzed 1432 r. znajduje się w pomiędzy filarami oddzielającymi nawę główną od południowej nawy bocznej. Króla pochowano w komorze grobowej znajdującej się pod pomnikiem. Nagrobek nakrywa wsparty na 8 kolumnach o kapitelach korynckich, renesansowy baldachim wykonany z piaskowca w latach 1519–1524 z fundacji króla Zygmunta I Starego dzieło warsztatu Bartolommeo Berrecciego. W 1753 r. nagrobek przeniesiono do kaplicy świętokrzyskiej; na pierwotne ...
Nagrobek Władysława II Jagiełły nieznanego autorstwa sprzed 1432 r. znajduje się w pomiędzy filarami oddzielającymi nawę główną od południowej nawy bocznej. Króla pochowano w komorze grobowej znajdującej się pod pomnikiem. Nagrobek nakrywa wsparty na 8 kolumnach o kapitelach korynckich, renesansowy baldachim wykonany z piaskowca w latach 1519–1524 z fundacji króla Zygmunta I Starego dzieło warsztatu Bartolommeo Berrecciego. W 1753 r. nagrobek przeniesiono do kaplicy świętokrzyskiej; na pierwotne miejsce powrócił na początku XX w.

Władysław Jagiełło z sarkofagu
    Nagrobek Władysława Jagiełły na pocztówce okolicznościowej z okazji ...