Pomnik Budowy Szosy Brzeskiej

Obelisk Grochowski

Pomnik Budowy Szosy Brzeskiej (Pomnik Pracy) – zabytkowy obelisk znajdujący się na warszawskim Grochowie, przy ulicy Grochowskiej, między ulicami Podskarbińską i Siennicką. Odsłonięty w 1825 r. dla uczczenia budowanej w latach 1820–1823 brukowanej szosy prowadzącej z Warszawy do Brześcia - szosy brzeskiej. W tym samym czasie postawiono identyczny w Terespolu pod Brześciem. Obelisk składa się z 6 żeliwnych, realistycznych płaskorzeźb autorstwa Pawła Malińskiego, ukazujących kolejne etapy powstawania ...
W tym samym czasie postawiono identyczny w Terespolu pod Brześciem.
Obelisk składa się z 6 żeliwnych, realistycznych płaskorzeźb autorstwa Pawła Malińskiego, ukazujących kolejne etapy powstawania drogi brzeskiej. Południową stronę pomnika zdobią panoramy Warszawy, Brześcia i Siedlec. Dzieło wieńczą napisy po polsku i łacinie informujące o stworzeniu nakładem narodu z głazów ubitego traktu o długości 178 sążni. Dwa medaliony z czasów Królestwa Polskiego z carskim, dwugłowym orłem usunięto w 1918 r. Obelisk o wysokości 14 metrów miał boki ciemnobrązowe, płaskorzeźby zaś kolor złoty.
Na przestrzeni dziesięcioleci pomnik restaurowano i konserwowano wielokroć: w latach 1896, 1917, 1935 , 1961-1964 (w tym przesunięcie o parę metrów od poszerzanej ulicy), a ostatnio w 1984 r. z zastosowaniem opracowanej przez Instytut Mechaniki Precyzyjnej techniki zabezpieczenia antykorozyjnego obelisku.
W niedawnym, bliżej nieokreślonym czasie przytwierdzono kopię zamocowanej w 1935 r. w czasie żałoby po śmierci Józefa Piłsudskiego, a zaginionej w czasie wojny tablicy.
Z ciekawostek, w Warszawice czytamy: "...Z okazji odsłonięcia pomnika spisano specjalny dokument, który potem wręczono Stanisławowi Staszicowi w celu włączenia go do zbiorów Warszawskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk. Podpisany przez 27 osób, zawierał także podpisy zwykłych robotników. Ponieważ nie potrafili pisać, poświadczyli obecność krzyżykami przy swoich nazwiskach".
O obelisku można ciekawie poczytać, np. tu--->
Opr. Festung