Zespół Szkół nr 12 im. Olimpijczyków Polskich

Zespół Szkół Opto-Elektronicznych

Zespół Szkół nr 12 im. Olimpijczyków Polskich – zespół szkół ponadpodstawowych z klasami sportowymi o profilu: unihokej, lekkoatletyka oraz piłka nożna. Kształci także w zawodach: technik obsługi turystycznej i technik logistyki. Do 2005 roku był to Zespół Szkół Opto-Elektronicznych w Warszawie. Dwupiętrowy budynek w narożniku ulic: Siennicka i Grochowska został wzniesiony w latach 1934-1935 według projektu Piotra Kwieka. Przed wojną budynek był siedzibą Szkół Powszechnych nr 60, 149 i 181.
W czasie nalotów wrześniowych w 1939 roku budynek został uszkodzony. Po naprawię, na przełomie 1939/1940 władze niemieckie nakazały szkołom opuszczenie budynku i urządzono w nim szpital wojskowy. Tuż przed wyzwoleniem Pragi przez żołnierzy 1 Armii Wojska Polskiego i Armii Czerwonej we wrześniu 1944, w sierpniu przeniesiono doń oddział zakaźny Szpitala Przemienia Pańskiego z dzisiejszej al. Solidarności, w którym ukrywano rannych i zdrowych powstańców, a którzy przedostali się z lewobrzeżnej, walczącej Warszawy. Szpital zakończył działalność w 1948 r., a już 1 września tegoż roku do swego budynku powróciły przedwojenne szkoły nr 60 i 149 i 181.
Po ich likwidacji, 1 września 1969 r. na ul. Siennicką 15 została przeniesiona z budynku przy ul. Grochowskiej 194/196 Zasadnicza Szkoła Optyczna.i nowopowstałe 3-letnie, a od 1973 r. pięcioletnie technikum mechaniczne.
W 1976 r. wszystkie szkoły połączono w jeden Zespół Szkół Mechaniki Precyzyjnej PZO.
Po kolejnych i licznych zmianach związanych z przemianami ustrojowymi i upadkiem Polskich Zakładów Optycznych, uchwałą Rady m.st Warszawy od 1 września 2017 powstaje zespół szkół ponadpodstawowych im. Olimpijczyków Polskich.
Szkoła ma nowoczesne sale do praktycznej nauki zawodu, doskonale wyposażone pracownie przedmiotowe, nowoczesne pracownie multimedialne i komputerowe. Poza tym boiska do gry w piłkę siatkową i koszykówkę ze sztuczną nawierzchnią i trybunami, kort tenisowy, bieżnię i halę sportową.
Cały budynek wpisano do rejestru zabytków.

Mural Obelisk na ścianie sali sportowej Zespołu Szkół nr 12 im. ...