Pałac Kamienica

Schloss Kamnitz

Pałac został zbudowany w latach 1770-1790 dla pułkownika Wojsk Polskich, Karola Gruszczyńskiego, wg projektu gdańskiego architekta. Następnie właścicielami był ród Konigsmark, aż do lat 20-tych XX w. Pod koniec XVIII w. właścicielem kamienickich dóbr obejmujących wówczas 9,809 mórg ziemi był hrabia Konigsmark. On to w 1874 r. sprowadził do Kamienicy siostry służebniczki NMP z Jaszkowa, z zakonu założonego przez Edmunda Bojanowskiego. Prowadziły szkołę, ochronkę dla małych dzieci, sprawowały opiekę ...
Pałac został zbudowany w latach 1770-1790 dla pułkownika Wojsk Polskich, Karola Gruszczyńskiego, wg projektu gdańskiego architekta. Następnie właścicielami był ród Konigsmark, aż do lat 20-tych XX w. Pod koniec XVIII w. właścicielem kamienickich dóbr obejmujących wówczas 9,809 mórg ziemi był hrabia Konigsmark. On to w 1874 r. sprowadził do Kamienicy siostry służebniczki NMP z Jaszkowa, z zakonu założonego przez Edmunda Bojanowskiego. Prowadziły szkołę, ochronkę dla małych dzieci, sprawowały opiekę nad chorymi. W 1875 r. zakonnice opuściły wieś. W okresie międzywojennym właścicielami majątku była rodzina Górskich. Ich gościem był m.in. znakomity malarz, Leon Wyczółkowski. W czasie 2 wojny światowej majątek znajdował się pod zarządem niemieckim. W 1945 r. został przejęty przez Skarb Państwa Polskiego. W 1949 r. w Kamienicy powstał, z inicjatywy byłego mistrza świata w strzelaniu do rzutków, J. Kiszkurno i inż. C. Karpińskiego, Łowiecki Ośrodek Hodowlany (hodowla bażantów).
Pałac składa się z prostokątnego, poprzedzonego dziedzińcem, piętrowego korpusu głównego i parterowych skrzydeł bocznych w przedłużeniu osi poprzecznej. Korpus budowli kryty jest dachem czterospadowym, a skrzydła trójspadowym. Wnętrze zostało zniekształcone po 1960 r. Wewnątrz znajduje się wielka sień o jednobiegowej klatce schodowej.
Obecnie trwają starania o odzyskanie obiektu przez potomków dawnych właścicieli.

Pałac Kamienica w powiecie tucholskim.