Kościół św. Barbary

Kaplica dworska

Kościół świętej Barbary w Sartowicach – jest to świątynia wzniesiona w 1858 roku, przebudowano ją na początku XX wieku. We wnętrzu kościoła znajduje się skromne wyposażenie w stylu barokowym i rokokowym. Na wieży budowli są umieszczone dwa barokowe dzwony i jeden z XIX wieku.
Wikipedia
Kaplica dworska kościoła parafialnego pw. Św. Barbary z 1850 r. znajduje się w miejscu dawnego grodziska książąt pomorskich. Kaplica przypałacowa również służyła jako schronienie dla ludności w czasie II wojny światowej. ...
Wikipedia
Portal – polskaniezwykla.pl