Pomnik Byliśmy Jesteśmy Będziemy

Pomnik XX lecia

Został odsłonięty 4 III 1965 r., w 20 rocznicę zdobycia Koszalina przez Armię Radziecką. Na łączącej słupy opasce widnieje płaskorzeźba piastowskiego orła i napis „Byliśmy – Jesteśmy – Będziemy”. Na płycie pod pomnikiem czytamy napis: „XX rocznica wyzwolenia Koszalina 4 III 1965 r.” Pod pomnikiem złożono urny z ziemią z pobojowisk 1945 r. na Pomorzu Środkowym. W pobliżu zamieszczono współczesny herb Koszalina. Twórcami pomnika są artysta rzeźbiarz Michał Józefowicz oraz architekci Andrzej Lorek i ...
Został odsłonięty 4 III 1965 r., w 20 rocznicę zdobycia Koszalina przez Armię Radziecką. Na łączącej słupy opasce widnieje płaskorzeźba piastowskiego orła i napis „Byliśmy – Jesteśmy – Będziemy”. Na płycie pod pomnikiem czytamy napis: „XX rocznica wyzwolenia Koszalina 4 III 1965 r.” Pod pomnikiem złożono urny z ziemią z pobojowisk 1945 r. na Pomorzu Środkowym. W pobliżu zamieszczono współczesny herb Koszalina. Twórcami pomnika są artysta rzeźbiarz Michał Józefowicz oraz architekci Andrzej Lorek i Andrzej Katzer.
Pomnik „Byliśmy-Jesteśmy-Będziemy” w Koszalinie, przeniesiony z Rynku Staromiejskiego do Parku Książąt Pomorskich w 2014 roku. [maras]

Koszalin. Pomnik XX - lecia na placu Bojowników PPR. Wg fotografii ...
    Pomnik XX lecia został odsłonięty na Rynku Staromiejskim w dniu ...