Kamienica nr 215

Kamienica Feliksa Stencla

Właścicielem wzniesionej tuż przez wybuchem drugiej wojny czeteropiętrówki był Feliks Stencel. Kamienica w 1939 r. została poważnie zniszczona przez nacierających na Grochów Niemców. Objęta powojennym dekretem Bieruta skomunalizowana i wyremontowana. W PRL słynęła z reklamy zakładów drobiarskich PolDrob na bocznej ścianie - słynne jajo widoczne z oddali, było pierwszą reklamą 3D w latach 70. W 2010 roku w związku z dociepleniem ściany instalacja została zdjęta. Pod koniec 2013 roku została ponownie ...
W PRL słynęła z reklamy zakładów drobiarskich PolDrob na bocznej ścianie - słynne jajo widoczne z oddali, było pierwszą reklamą 3D w latach 70. W 2010 roku w związku z dociepleniem ściany instalacja została zdjęta. Pod koniec 2013 roku została ponownie zawieszona na ścianie kamienicy przy ul. Męcińskiej 42.
Kamienica posiada kilkanaście lokali mieszkalnych oraz dwa lokale usługowe od strony ulicy Grochowskiej.
Wpisana do rejestru zabytków.

Mural na stulecie niepodległości pod taką nazwą powstał na bocznej ...