Obelisk (pomnik) Reduta Ordona

Odsłonięty 28 listopada 1937 obelisk upamiętniający, (co wykazały późniejsze badania archeologiczne) w niewłaściwym miejscu obronę, a właściwie wysadzenie dzieła obronnego nr 54, w języku fortyfikacyjnym - reduty, bronionej przez ppor. Juliana Konstantego Ordona w czasie powstania listopadowego. To tragiczne zdarzenie miało miejsce 6 września 1831 r. Sam dowódca reduty, ppor. Ordon przeżył, choć poparzony, zmarł przeszło 50 lat później śmiercią samobójczą w wieku 77 lat - 4 maja 1887 we Florencji. ...
Odsłonięty 28 listopada 1937 obelisk upamiętniający, (co wykazały późniejsze badania archeologiczne) w niewłaściwym miejscu obronę, a właściwie wysadzenie dzieła obronnego nr 54, w języku fortyfikacyjnym - reduty, bronionej przez ppor. Juliana Konstantego Ordona w czasie powstania listopadowego. To tragiczne zdarzenie miało miejsce 6 września 1831 r. Sam dowódca reduty, ppor. Ordon przeżył, choć poparzony, zmarł przeszło 50 lat później śmiercią samobójczą w wieku 77 lat - 4 maja 1887 we Florencji. Władze carskie nie zezwoliły na pochówek skremowanych zwłok Ordona na warszawskim cmentarzu ewangelicko-augsburskim (Ordon pochodził z starej, zasymilowanej rodziny luteran warszawskich), przyjaciele pochowali go cmentarzu Łyczakowskim we Lwowie.
Właściwa reduta, czyli dzieło obronne nr 54 odkryte zostało w XXI wieku na Ochocie, przy ul. Na Bateryjce, w miejsce gdzie postawiono Ośrodek Kultury Muzułmańskiej z meczetem.

Obelisk Reduty Ordona, odsłonięty uroczyście 28 listopada 1937 ...