Zamek Książąt Pomorskich

Schloss Neustettin

XIV w.

Południowe skrzydło zamku pochodzi z I połowy XIV wieku i zbudowane zostało w miejscu wcześniejszego grodziska słowiańskiego. W wyniku późniejszych przeróbek (w XVI, XIX i XX wieku) zamek nie zachował swojego pierwotnego charakteru.
Początkowo stał na wyspie jeziora Trzesiecko, lecz po obniżeniu poziomu wód (prace melioracyjne przeprowadzano dwukrotnie w historii miasta: w latach 1780-1784 oraz 1866-1868) znalazł się na półwyspie. U stóp zamku znajduje się zabytkowy Park Miejski założony w latach ...
Początkowo stał na wyspie jeziora Trzesiecko, lecz po obniżeniu poziomu wód (prace melioracyjne przeprowadzano dwukrotnie w historii miasta: w latach 1780-1784 oraz 1866-1868) znalazł się na półwyspie. U stóp zamku znajduje się zabytkowy Park Miejski założony w latach 1875-1903.

Szczecinek - poczta, pomnik, zamek, ratusz, rynek.
    Szczecinek na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Zamek, widok ...