Wyżyna Mirowsko-Olsztyńska
Równina Janowska
Obniżenie Pradeł
Wyżyna Ryczowska
Brama Wolbromska

Wyżyna Częstochowska

Wyżyna Częstochowska (341.31) – wyżyna (mezoregion fizycznogeograficzny) w południowej Polsce, będąca północną częścią Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej. Historycznie stanowi zachodnią część Małopolski, obecnie znajduje się w woj. śląskim.

Ma powierzchnią około 1300 km². Północną granicę tworzy dolina Warty od Częstochowy po Mstów, południową Brama Wolbromska i dolina Białej Przemszy. Od zachodu graniczy z Obniżeniem Górnej Warty i Garbem Tarnogórskim. Nad Obniżeniem Górnej Warty wznosi się średnio ...

Ma powierzchnią około 1300 km². Północną granicę tworzy dolina Warty od Częstochowy po Mstów, południową Brama Wolbromska i dolina Białej Przemszy. Od zachodu graniczy z Obniżeniem Górnej Warty i Garbem Tarnogórskim. Nad Obniżeniem Górnej Warty wznosi się średnio około 200 m, opada zaś do niego kuestą o wysokości kilkudziesięciu metrów. Granica ta nie przebiega po linii prostej, lecz jest zatokowato powyginana dopływami Warty. Od wschodu graniczy z Niecką Włoszczowską i Progiem Lelowskim.

Wyżyna Częstochowska dzieli się na pięć mikroregionów:

Równina Janowska