Przystanek kolejowy Warszawa Ochota WKD

Przystanek Warszawa Ochota WKD położony jest na terenie przystanku PKP Warszawa Ochota - przy peronie nr 2. Poza tym infrastruktura jest wspólna dla wszystkich przewoźników. W latach 1954–1962 Arseniusz Romanowicz i Piotr Szymaniak wraz z zespołem opracowali projekt przystanku, który roboczo był nazywany Warszawa Zawisza bądź Warszawa Zawiszy. Powstało kilka wariantów tego obiektu. Według pierwotnych koncepcji miał on być położony na zachód od ul. Towarowej, ale ostatecznie został przeniesiony ...
W latach 1954–1962 Arseniusz Romanowicz i Piotr Szymaniak wraz z zespołem opracowali projekt przystanku, który roboczo był nazywany Warszawa Zawisza bądź Warszawa Zawiszy. Powstało kilka wariantów tego obiektu. Według pierwotnych koncepcji miał on być położony na zachód od ul. Towarowej, ale ostatecznie został przeniesiony na wschód od tej ulicy. W latach 1954–1963, równolegle z kolejnymi wersjami projektów, przystanek został wybudowany przez Przedsiębiorstwo Robót Kolejowych nr 7. Dworzec o nazwie Warszawa Ochota został uruchomiony 29 września 1963, a 8 grudnia tego samego roku zaczął funkcjonować przystanek Warszawa Ochota WKD zajmujący drugi peron obiektu.
Od początku 1965 r. z dużymi przerwami funkcjonowały schody ruchome prowadzące z poziomu Alej Jerozolimskich, jednak wskutek permanentnych awarii zostały w latach 80. zdemontowane. Z biegiem czasu zniknęły również trzy neony – dwa z napisem Warszawa Ochota umieszczone na pawilonie dworca oraz stojący obok niego słup reklamujący PKP i WKD.
Źródło: Wikipedia

Przystanek kolejowy linii średnicowej - Ochota. Fot. Zbyszko Siemaszko ...