Wąwóz Południowy

Wąwóz Wschodni

Wąwóz Środkowy

Winna Góra 317 m n p.m

Winna Góra (317 m n.p.m.) – wzniesienie na Wzgórzach Oleszeńskich, w Masywie Ślęży. Wzniesienie zbudowane jest ze skał metamorficznych, serpentynitów. Jest to góra w kształcie kopca o łagodnych zboczach. U podnuża wzniesienia od północnego zachodu znajduje się Przemiłów a od południowego wschodu miejscowość Karolin. W Przemiłowie w centrum znajduje się nieczynny kamieniołom serpentynitu. Na wschodnich i południowych zboczach znajdują się trzy o długości około 800 m. tajemnicze wąwozy. Na ...
Winna Góra (317 m n.p.m.) – wzniesienie na Wzgórzach Oleszeńskich, w Masywie Ślęży. Wzniesienie zbudowane jest ze skał metamorficznych, serpentynitów. Jest to góra w kształcie kopca o łagodnych zboczach. U podnuża wzniesienia od północnego zachodu znajduje się Przemiłów a od południowego wschodu miejscowość Karolin. W Przemiłowie w centrum znajduje się nieczynny kamieniołom serpentynitu. Na wschodnich i południowych zboczach znajdują się trzy o długości około 800 m. tajemnicze wąwozy. Na zdjęciu satelitarnym (warstwie lidar) wyglądają jakby były to rzeki w których wyschła woda. Jedynie w południowym są śladowe ilości wody i miejscami roślinność którą znajdujemy nad strumieniami. Mniejsze wąwozy występują również na północnych zboczach.
Moje przypuszczenia że prawdopodobnie jest pamiątka po lodowcach które tu dotarły. Niby potwierdza informacja o lodowcu w Masywie Ślęży jaką znalazłem w /wikipedii/
,,Masyw Ślęży był dwukrotnie ogarnięty lądolodem skandynawskim, w zlodowaceniu południowopolskim(przed 480-430 tysiącami lat) i środkowopolskim (przed 240–180 tysiącami lat). Szczyt wystawał nad powierzchnię lodowca tylko około 100 m, w formie nunataka. Surowy klimat doprowadził do potrzaskania odsłoniętej skały i utworzenia wokół szczytu gołoborzy, obecnie porośniętych lasem. W trakcie topnienia lodu na spłaszczeniach pod szczytem pozostały czapy moreny, a na stokach terasy kemowe, utworzone z piasku składanego przez spływające wody. U podnóża pozostały po ustąpienia lodowca gliniaste osady moreny dennej, która zrównała dawniejsze zaklęsłości i przykryła grubym płaszczem starsze osady. Lokalnie, zwłaszcza od strony południowej, osadzone zostały utwory pylaste, na których utworzyły się żyzne gleby lessowe,,
Czyżby to było częściowe wytłumaczenie dlaczego było tyle lessu w tym miejscu? Marek Staffa w Słowniku Geografii Turystycznej Sudetów opisuje że niektórzy badacze piszą że ostatnie zlodowacenia w masywie były 20 000 lat temu i może wtedy jak topił się lód i wody wypłukały te wąwozy?
Dlaczego tych wąwozów nie ma na mapach turystycznych i innych /oprócz wschodniego który jest. Krzysztof Bach / 2020

Winna Góra na połączonych zrzutach ekranu wykonanych na warstwie ...

Winna Góra 317 m n p.m na innych fotografiach