Kamienica nr 75a (Partowicza)

Kamienica Ignacego Partowicza (1940-1944 Nordwache)

Kamienica Ignacego Partowicza – narożna kamienica znajdująca się przy ul. Żelaznej 75a na skrzyżowaniu z ulicą Chłodną. Nowoczesny, 5-piętrowy budynek z półkolistym narożnikiem i półcieniami z kolumnami od strony ul. Chłodnej, został wzniesiony w latach 1937–1938 według projektu Edwarda Hersteina. W konstrukcji zastosowano m.in. strop Kleina, co zwiększyło wytrzymałość na obciążenia i pozwoliło na zaprojektowanie w budynku większych pomieszczeń. W czasie II wojny światowej w kamienicy znajdował ...
W czasie II wojny światowej w kamienicy znajdował się posterunek żandarmerii niemieckiej tzw. Nordwache, z którego m.in. w latach 1940–1942 Niemcy nadzorowali skrzyżowanie ulic Chłodnej i Żelaznej, stanowiące do stycznia 1942 (otwarcie kładki nad ul. Chłodną) jedyne oficjalne połączenie między małym a dużym gettem. Krótko przed wybuchem powstania warszawskiego Niemcy dobudowali do gmachu od strony ulicy Żelaznej bunkier z gniazdem karabinów maszynowych, a od strony ulicy Chłodnej zainstalowali na balkonach stanowiska strzeleckie. Wokół ustawili zasieki z drutu kolczastego. Nordwache została zdobyta 3 sierpnia 1944 przez żołnierzy z batalionu „Chrobry I” pod dowództwem kpt. Gustawa Billewicza „Sosny” i por. Władysława Żurawskiego „Klima”.
Budynek przetrwał II wojnę światową, obecnie wspaniale odrestaurowany.
Źródło: Wikipedia i inne.