Żuraw fabryczny

Dom nr 5

Fabryka

Blücherwerke

Bardzo tajemniczy obiekt. Nie ma żadnych starych widokówek czy zdjęć w sieci. Fabryka nie zawsze zaznaczona jest na przedwojennych mapach, a jeśli już - to bez podania rodzaju produkcji. Według szczątkowych informacji, przekazów, zakład prowadzić mógł produkcję zbrojeniową. Tezę tą uprawdopodobniać mogło by to, że wykonywał wcześniej drobne elementy metalowe dla statków cywilnych, oraz to, że w okresie wojennym, w bezpośrednim sąsiedztwie znajdowały się baraki obozu pracy przymusowej. Przez wiele ...
Bardzo tajemniczy obiekt. Nie ma żadnych starych widokówek czy zdjęć w sieci. Fabryka nie zawsze zaznaczona jest na przedwojennych mapach, a jeśli już - to bez podania rodzaju produkcji. Według szczątkowych informacji, przekazów, zakład prowadzić mógł produkcję zbrojeniową. Tezę tą uprawdopodobniać mogło by to, że wykonywał wcześniej drobne elementy metalowe dla statków cywilnych, oraz to, że w okresie wojennym, w bezpośrednim sąsiedztwie znajdowały się baraki obozu pracy przymusowej. Przez wiele lat po wojnie, na polu którym stała wyorywano bardzo oryginalne elementy z nierdzewnej stali ( wg, niektórych - śruby,i inne drobne metalowe elementy wyposażenia U - bootów) Jest to też jedyny obiekt w Malczycach, wysadzony prawdopodobnie podczas walk przez samych Niemców.

Wycinek starej mapy z zarysem interesującej fabryki.
    Resztki hal fabryki, produkującej w czasie wojny coś dla wojska.