Przystanek kolejowy Warszawa Stadion

Przystanek osobowy Polskich Kolei Państwowych położony na terenie warszawskiej Pragi-Południe przy ul. Sokolej, w pobliżu Stadionu Narodowego. Według klasyfikacji PKP ma kategorię dworca aglomeracyjnego. Przystanek powstał w roku 1955 według projektu Arseniusza Romanowicza i Piotra Szymaniaka. Był pierwotnie przeznaczony głównie do obsługi ukończonego wówczas Stadionu Dziesięciolecia, w związku z odbywającym się tam Światowym Festiwalem Młodzieży oraz innymi imprezami masowymi. W latach 1955−1958 ...
Przystanek powstał w roku 1955 według projektu Arseniusza Romanowicza i Piotra Szymaniaka. Był pierwotnie przeznaczony głównie do obsługi ukończonego wówczas Stadionu Dziesięciolecia, w związku z odbywającym się tam Światowym Festiwalem Młodzieży oraz innymi imprezami masowymi. W latach 1955−1958 wzniesiono budynek dworcowy, który łączył w sobie funkcje obsługi przystanku kolejowego i nowo wybudowanego dworca autobusów podmiejskich, co było pierwszym w stolicy przykładem węzła przesiadkowego z prawdziwego zdarzenia. Nowatorska forma budynku budziła w tym okresie duże zainteresowanie polskiej i zagranicznej krytyki architektonicznej. Pewne elementy uważane są za nawiązania do secesji.
Dnia 21 marca 2011 roku rozpoczęła się przebudowa przystanku, związana z budową Stadionu Narodowego i zagospodarowaniem jego otoczenia. W ramach prac odnowiono tunel i betonowy żagiel budynku dworcowego, ponadto wybudowano stalowo-szklane zadaszenia z czerwonymi i przezroczystymi okienkami, nawiązującymi do elewacji pobliskiego Stadionu Narodowego.
Przystanek oficjalnie oddano do użytku 5 maja 2012 roku. Tworzy węzeł komunikacyjny w połączeniu ze stacją metra Stadion Narodowy.

Przystanek kolejowy Warszawa Stadion. Źródło: NAC, sygn.: 3/142/0/-/1.
    Przystanek kolejowy Warszawa Stadion, fot. K. Jabłoński.