Kościół Matki Boskiej Królowej Korony Polskiej

W Starym Jastrzębsku pierwotny budynek z salą modlitw zastąpił w 1797 r. kościół, który do 1854 r. pozostawał filią parafii zbąszyńskiej. W 1854 r. królewskie władze zatwierdziły powstanie niezależnej parafii. Świątynia jastrzębska została przebudowana i powiększona w 1864 r. W latach 1918-1914 powstał nowy, neogotycki kościół z ceramicznej cegły. Stara budowla wykonana z nietrwałych materiałów ze względów bezpieczeństwa została rozebrana. Po II wojnie światowej świątynię przejęli katolicy, a od ...
W Starym Jastrzębsku pierwotny budynek z salą modlitw zastąpił w 1797 r. kościół, który do 1854 r. pozostawał filią parafii zbąszyńskiej. W 1854 r. królewskie władze zatwierdziły powstanie niezależnej parafii. Świątynia jastrzębska została przebudowana i powiększona w 1864 r. W latach 1918-1914 powstał nowy, neogotycki kościół z ceramicznej cegły. Stara budowla wykonana z nietrwałych materiałów ze względów bezpieczeństwa została rozebrana. Po II wojnie światowej świątynię przejęli katolicy, a od 1979 r. jest siedzibą samodzielnej parafii Matki Boskiej Królowej Korony Polskiej.
Za portalem Polska Niezwykła

Kościół przed przebudową, szkoła i pastorówka w Jastrzębsku Starym