Kościół św. Piotra i Pawła

Ta już ponad stu letnia, niewielka świątynia została wzniesiona w 1891 r. jest to świątynia halowa, orientowana z cegły licówki w stylu neogotyckim. Kościół, usytuowano w centralnym punkcie wsi, przy drodze lokalnej Kurowo-Ciekocino-Sasino. Świątynia stoi na wzniesieniu, otoczony małą skarpą od strony wschodniej, południowej i północnej. Cały teren kościoła, niegdyś okalał mały murek ceglano-kamienny, od strony zachodniej zakończony żelazną kutą bramą.
Jest to świątynia jednonawowa orientowana z wyodrębnionym prezbiterium na rzucie pięciokąta. Dach nawy i wieży dwuspadowy, a na prezbiterium pięciospadowy. Kalenica dachu prezbiterium i wieży nieco obniżona. Bryła kościoła niewielka zharmonizowana, hala zbudowana na rzucie wydłużonego prostokąta. Od strony południowej i północnej po cztery ostrołuczne okna, między nimi po trzy dwuspadowe przypory.

Ciekocino. Kościół, fragment miejscowości i pastorówka.