Jezioro Ostrowskie

Ostrower See

Jezioro Ostrowskie położone jest na terenie Pojezierza Lubuskiego, znajduje się w Ostrowiu, około 2 km od Sulęcina. Stanowi doskonały przykład jeziora polodowcowego, mierząc przy tym nieco ponad 10 ha.

Zbiornik ten ma kształt nerki, będąc głębokim na 6 m. Ostrowskie charakteryzuje się – w znacznej większości – wręcz płaskim dnem, a samo jezioro otoczone jest przez łagodne pagórki, porośnięte przez las sosnowy. Niemal cały brzeg Jeziora Ostrowskiego porasta pas trzcin, przeplatany pałką oraz wydzielonym ...

Zbiornik ten ma kształt nerki, będąc głębokim na 6 m. Ostrowskie charakteryzuje się – w znacznej większości – wręcz płaskim dnem, a samo jezioro otoczone jest przez łagodne pagórki, porośnięte przez las sosnowy. Niemal cały brzeg Jeziora Ostrowskiego porasta pas trzcin, przeplatany pałką oraz wydzielonym miejscem na kąpielisko.

Ostrów. Zajazd, młyn, fragment miejscowości i jezioro.