Dom pod Skarabeuszami

Willa Władysława i Jadwigi Malinowskich, znana też jako Dom pod Skarabeuszami, to jedna z najpiękniejszych willi przedwojennej ulicy Puławskiej. Budynek powstał w latach 1932-1934 i został zaprojektowany przez Adolfa Ihnatowicza-Łubiańskiego dla inżyniera Władysława Malinowskiego, który był w latach 1919-20 wiceprezydentem Warszawy. Symbolika domu zaczerpnięta została ze starożytnego Egiptu i nawiązywała do symboli Arkonii - korporacji studenckiej na politechnice w Rydze, której obaj panowie byli ...
Budynek powstał w latach 1932-1934 i został zaprojektowany przez Adolfa Ihnatowicza-Łubiańskiego dla inżyniera Władysława Malinowskiego, który był w latach 1919-20 wiceprezydentem Warszawy. Symbolika domu zaczerpnięta została ze starożytnego Egiptu i nawiązywała do symboli Arkonii - korporacji studenckiej na politechnice w Rydze, której obaj panowie byli studentami. W 1944 roku w domu mieścił się szpital powstańczy. Budynek przetrwał wojnę, aczkolwiek ucierpiały mocno elewacje – obecnie egipskie motywy sokołów i skarabeusza przetrwały tylko na fasadzie. Stąd potoczna nazwa "Dom pod Skarabeuszami".
Budynek pierwotnie zajmował obszerną posesję, którą po wojnie podzielono, wydzielając budynek oraz otaczający go teren, który przeszedł w ręce magistratu. Dalsze losy domu są tak zawiłe, że summa summarum popada w ruinę.
Willę wpisano w rejestr zabytków pod nr A-1210.
Źródło: Warszawikia