Kościół św. Józefa

Katholische Kirche

Projekt świątyni przygotował zatrudniony w rejencji opolskiej architekt, Ludwik Schneider. Kościół św. Józefa budować rozpoczęto w 1898 roku i zakończono po dwóch latach. Kościół wymurowano z cegły, na planie krzyża łacińskiego. Główna wieża, przykryta ostrosłupowym hełmem, wznosi się nad przecięciem nawy głównej z transeptem. Mniejsze wieżyczki flankują m.in. wejście od strony północnej. We wnętrzu kościoła znajduje się tablica upamiętniająca ofiary katastrofy z 1896 roku, przeniesiona tutaj z cechowni ...
Projekt świątyni przygotował zatrudniony w rejencji opolskiej architekt, Ludwik Schneider. Kościół św. Józefa budować rozpoczęto w 1898 roku i zakończono po dwóch latach. Kościół wymurowano z cegły, na planie krzyża łacińskiego. Główna wieża, przykryta ostrosłupowym hełmem, wznosi się nad przecięciem nawy głównej z transeptem. Mniejsze wieżyczki flankują m.in. wejście od strony północnej. We wnętrzu kościoła znajduje się tablica upamiętniająca ofiary katastrofy z 1896 roku, przeniesiona tutaj z cechowni kopalni „Kleofas”. Równocześnie z gmachem świątyni wybudowano probostwo, klasztor sióstr jadwiżanek , a także wytyczono cmentarz..
Za Wikipedią

Załęże. Kościół pw św. Józefa (kościół wotywny, dla upamiętnienia ...