Jaskinia Mroźna (1100-1112 m n.p.m.)

Jaskinia Mroźna - we wschodnim zboczu Doliny Kościeliskiej w Tatrach, w masywie Organów, 120 m ponad dnem doliny. Wejście do jaskini znajduje się na wysokości 1100 m n.p.m., a otwór wyjściowy na wysokości 1112 m n.p.m. Całkowita długość jaskini wynosi 773 m. Jaskinia jest udostępniona turystycznie od początku maja do końca października. Od 1959 roku jest oświetlana. Jaskinia jest praktycznie pojedynczym korytarzem. Powstała na skutek przepływu wód podziemnych Kościeliskiego Potoku. Jaskinia swoją ...
Jaskinia Mroźna - we wschodnim zboczu Doliny Kościeliskiej w Tatrach, w masywie Organów, 120 m ponad dnem doliny. Wejście do jaskini znajduje się na wysokości 1100 m n.p.m., a otwór wyjściowy na wysokości 1112 m n.p.m. Całkowita długość jaskini wynosi 773 m. Jaskinia jest udostępniona turystycznie od początku maja do końca października. Od 1959 roku jest oświetlana. Jaskinia jest praktycznie pojedynczym korytarzem. Powstała na skutek przepływu wód podziemnych Kościeliskiego Potoku. Jaskinia swoją nazwę zawdzięcza panującej wewnątrz stałej, niskiej temperaturze (6 stopni w skali Celsjusza), powiewom zimnego powietrza, a także białym naciekom na ścianach do złudzenia przypominających szron. Jej szata naciekowa – choć uboga. Jaskinia została odkryta przez Stefana Zwolińskiego i Tadeusza Zahorskiego w 1934 r. Dawid Galus źródło Wikipedia.

Jaskinia Mroźna.
    Jaskinia Mroźna.