Wnętrza Piwnicy Rajców

Figura Hermesa

Piwnica Rajców

Rathskeller, Ratskeller, Ratsweinkeller

Historia Piwnicy Rajców w Gdańsku, sięga II połowy XIV wieku, kiedy to dzięki wspólnym działaniom Bractwa św. Jerzego i bogatych kupców gdańskich, powstał Dwór Artusa – najznamienitszy dom kupiecki i najwyższej klasy salon towarzyszki. Przez blisko 100 lat Piwnice Dworu Artusa dostarczały rajcom i możnym najznamienitszych win, miodu i trunków. W 1476 roku tragiczny pożar strawił część Piwnic, wstrzymując ich działalność na przeszło 5 lat. W roku 1651, otwarto punkt sprzedaży najznamienitszych nadmorskich ...
Historia Piwnicy Rajców w Gdańsku, sięga II połowy XIV wieku, kiedy to dzięki wspólnym działaniom Bractwa św. Jerzego i bogatych kupców gdańskich, powstał Dwór Artusa – najznamienitszy dom kupiecki i najwyższej klasy salon towarzyszki. Przez blisko 100 lat Piwnice Dworu Artusa dostarczały rajcom i możnym najznamienitszych win, miodu i trunków. W 1476 roku tragiczny pożar strawił część Piwnic, wstrzymując ich działalność na przeszło 5 lat. W roku 1651, otwarto punkt sprzedaży najznamienitszych nadmorskich win (Ratskeller) oraz stworzono bezpośrednie przejście od Ratusza Głównego Miasta Gdańska do salonów Dworu Artusa.
W trakcie działań wojennych w marcu 1945 roku, została zniszczenia części budynków i podziemnych magazynów. Prace przy odbudowie trwały aż do lat 80 XX wieku.

Wejście do Piwnicy Rajców w Dworze Artusa. .
    Przedproże Dworu Artusa. Najsłynniejsza z gdańskich piwnic, do ...