Kościół p.w. Matki Boskiej Bolesnej i św. Jadwigi (dawny)

Kościół klasztorny. W literaturze przedmiotu znaleźć można różne daty powstania świątyni: 1707-1714, 1707-1716 bądź 1709–1715. Istnieje także teoria, iż budowę kościoła zakończono w 1710 roku lub wcześniej. Najprawdopodobniej wzniesiony równoległe z budynkiem klasztoru bernardynów. Zwykło się przypuszczać, że projektantem klasztoru i świątyni był niemieckojęzyczny Szwed, Martin Frantz z Rewla (dziś Tallin w Estonii) lub Johann Georg Knoll, znany budowniczy wrocławski. Kościół po przeprowadzonej ...
Kościół klasztorny. W literaturze przedmiotu znaleźć można różne daty powstania świątyni: 1707-1714, 1707-1716 bądź 1709–1715. Istnieje także teoria, iż budowę kościoła zakończono w 1710 roku lub wcześniej. Najprawdopodobniej wzniesiony równoległe z budynkiem klasztoru bernardynów. Zwykło się przypuszczać, że projektantem klasztoru i świątyni był niemieckojęzyczny Szwed, Martin Frantz z Rewla (dziś Tallin w Estonii) lub Johann Georg Knoll, znany budowniczy wrocławski. Kościół po przeprowadzonej w 1810 roku sekularyzacji dóbr kościoła katolickiego został sprzedany prywatnemu nabywcy i rozebrany. Wybitny, nieżyjący już znawca historii miasta Tadeusz Gumiński (1906-2003) tak pisał o ostatnich dniach świątyni w artykule Bracia mniejsi w Legnicy(1284-1947) [w]:Szkice Legnickie, t. XIV, s. 84 : ,, W listopadzie 1810 r. władze pruskie zarządziły sekularyzacje wszystkich klasztorów. Bernardyni po raz drugi w swej historii po wiekowej już tym razem obecności zmuszeni zostali opuścić Legnicę. Ich dorobek wystawiono na sprzedaż. W pierwszej kolejności ze szkodą dla kultury miasta padł ofiarą artystyczny wystrój kościoła. Ołtarz wielki o architektonicznym kształcie nabył w 1811 przemysłowiec Hoffmann ze Złotoryi i ofiarował go miejscowemu kościołowi parafialnemu NMPanny, wówczas ewangelickiemu, gdzie dotąd się znajduje. Dwa boczne ołtarze trafiły do pojezuickiego kościoła św. Jana w Legnicy, który po odbudowie w 1804 r. stał się jedynym parafialnym dla miejscowych katolików. Pierwszy z ołtarzy poświęcony był św. Franciszkowi (później św. Józefowi), drugi św. Antoniemu. W ołtarzach tych znajdowały się trzy cenne obrazy powstałe w kręgu twórczości Willmana (zm. 1706), znakomitego artysty baroku. W Legnicy zachował się z nich tylko jeden w górnej części ołtarza św. Franciszka. Drugi wraz z innymi dziełami sztuki znalazł się w zbiorach muzealnych we Wrocławiu. Sporo cennego dobra przepadło podczas transportu. Budynek kościoła sprzedano malarzowi Patzakowi, który w 1812 przeprowadził jego rozbiórkę''.
(K.K.)

Klasztor bernardynów i kościół p.w. Matki Boskiej Bolesnej i św. ...