Most kolejowy-drogowy (rz. stare koryto Warty / ul. R. Maya/ LK Luvena)

Luvena SA (Zakłady Chemiczne Luboń)

Chemische Fabrik Milch Aktion Gesellschaft

Początki działania Zakładów sięgają roku 1914 i wiążą się z nazwiskiem dr Romana Maya - wielkopolskiego przemysłowca i nauczyciela, który wykupił tereny w podpoznańskiej Starołęce i wybudował fabrykę nawozów sztucznych[1]. Produkowano w niej superfosfat, a surowce do jego wytwarzania sprowadzano aż z Tunezji.

Po śmierci Maya fabrykę przejęła jego żona, Helena, a kilka lat później dołączył do niej inny znany Wielkopolanin - Cyryl Ratajski. Za rządów Ratajskiego nastąpił rozwój zakładów, które stały ...

Po śmierci Maya fabrykę przejęła jego żona, Helena, a kilka lat później dołączył do niej inny znany Wielkopolanin - Cyryl Ratajski. Za rządów Ratajskiego nastąpił rozwój zakładów, które stały się największą organizację gospodarczą przemysłu chemicznego w Polsce.
W 1920 roku Towarzystwo Akcyjne, powstałe na bazie firmy Romana Maya, kupiło za 12 milionów marek fabrykę w Luboniu, zaprojektowaną przez znanego niemieckiego architekta - Hansa Poelziga. Uruchomione w 1914 roku zakłady, należały wówczas do najnowocześniejszych fabryk nawozów w Europie, zdolnych produkować 120 tys. ton superfosfatu rocznie. Działalność koncernu została przerwana jednak w 1939 roku.
Lata powojenne to rozwój firmy, inwestycje i poszerzanie asortymentu produktów. Podobnie jak cały przemysł, u progu lat 90. XX w. Zakłady weszły w czas gospodarki rynkowej, by po czterech latach przemian w 1994 r. przekształcić się w Spółkę Akcyjną. Rok później Zakłady Chemiczne Luboń S.A. zostały włączone do programu Narodowych Funduszy Inwestycyjnych, w ramach którego funkcjonowały do roku 1999. W tym czasie kontrolę nad firmą przejęła bowiem spółka Luboń Management, złożona przez kadrę kierowniczą zakładów.

Luboń, zakłady chemiczne dawniej Chemische Fabrik Milch AG. Architekt ...
    Zakłady Chemiczne w Luboniu.