ul. Katowicka, Wałbrzych
Dom nr 3a-3b, ul. Kolejowa, Opole
Virzzz - Administrator: Na dole zwierzęta (niekoniecznie konie), na górze pokarm - całkiem możliwe. Dotyczy zabudowań gospodarczych w całym kompleksie budynków.
Zdjęcia niezidentyfikowane, Bielawa
Keco: Cześć.Jeżeli to (Männerturnverein e.v. Langenbielau) to ulica Westerplatte 6 (od 1908 roku). Wcześniej według to ulica Kopernika 1.W załączonym linku, dla Turnverein Vorwärts Ober–Langenbielau 1896 w 1921 roku to 25 rocznica powstania.Czy ten mur jeszcze istnieje?
Dom nr 30, ul. Kościuszki Tadeusza, gen., Legnica
Kosa25: Nie jest to długi adres.
pl. Piłsudskiego, Warszawa
Festung: Po prostu wygógluj.
Bogatyńskie Zakłady Przemysłu Bawełnianego (dawne), ul. 1 Maja, Bogatynia
jawc - Administrator: A jaki model kupiłeś, jeśli można zapytać? I jakie wrażenia?

phantasma1958
ragnar - Administrator

Bitwa o Łynę

Wojenny cmentarz gdzie pochowano poległych w krwawej bitwie o wieś Lahna w śierpniu 1914 roku-ma plan wydłużonego prostokąta,składa sie z 2 poziomów,górny taraz z antepedium z kamienną tablicą,tutaj tez pochowano 54 żołnierzy armi niemieckiej,oraz 89 żołnierzy armi rosyjskiej,poległych w bitwie o wieś 24 śierpnia 1914 roku-Zarys tej bitwy-Łyna w płomieniach -

Położona na wzgórzu na wschód od Frąknowa wieś Łyna, z kościółkiem z XVIII stulecia, na podobieństwo bastionu góruje nad okolicą. 23. sierpnia 1914 r. zamieniono ją w wysuniętą pozycję obronną. Okopy u stóp zabudowań obsadziły tu 2. i 4. kompania elitarnego 1. Batalionu Strzelców ze Szczytna

Batalion Strzelców im. hr. Yorcka v. Wartenburg (Wschodniopr.) nr 1 stanowił elitarną jednostkę „strzelców wyborowych”, której członków rekrutowano głównie spośród zawodowych myśliwych i pracowników służby leśnej. W latach 1883 – 1889 stacjonował w Olsztynie, potem Ostródzie (1889 – 90), a następnie (do 1919 r. ) w Szczytnie. W Olsztynie wzniesiono dla batalionu nie istniejące już koszary przy ob. ul. Kromera, nazywane odtąd tradycyjnie „starymi koszarami strzelców” (w 1914 r. kwatera II. bat. 150. pp).Tuż przed godziną 15. niemiecka artyleria rozproszyła trzy sotnie kozaków, zbliżające się do wsi od południa. Regularne natarcie, prowadzone od strony Wietrzychowa siłami 2. brygady 8. Dywizji Piechoty, rozpoczęło się godzinę później. Położony na wioskę ogień wielu baterii, jak również przewaga liczebna nacierających nie załamały obrońców. Szczycieńscy strzelcy rzadko chybiali. Długo trzymali oni Rosjan na dystans, nie pozwalając im zbliżyć się do swych stanowisk. W rozsypkę szły kolejne szeregi atakujących. Z godziny na godzinę siły obrońców jednak nieubłaganie topniały, rosyjski pierścień wokół wsi zacieśniał się. W końcu opuścić trzeba było okopy. Teraz każdy z domów zamienił się w oddzielne gniazdo oporu. Łyna stanęła w płomieniach. Z osmalonymi twarzami, w nadpalonych mundurach, pośród trzasku płonących zabudowań i świstających zewsząd pocisków strzelcy walczyli do ostatka. Około 21., gdy zginęli już lub ranni zostali prawie wszyscy dowódcy, Rosjanie zaczęli wdzierać się do wsi od jej zachodniego krańca. Do dziś jeden ze stojących tu domów nosi ślady owego ataku. Rozpoczął się bój na bagnety. Na nic się zdały próby kontrataku podjęte przez garstkę „zielonych kurtek” i ostatniego z dowódców, kapitana Bergmanna. Kule dosięgły go obok wioskowej kuźni. „Nie troszczcie się o mnie, trzymajcie Łynę”, powiedzieć miał do próbujących go ratować żołnierzy nim skonał. Nie było to już możliwe. Resztka obrońców zdołała przebić się ze wsi w kierunku linii niemieckich .

Rosjanie w walce o Łynę mieli stracić „tylko” 360 zabitych i rannych żołnierzy oraz 6 rannych oficerów; atak na wioskę prowadziły trzy kompanie 31. Aleksopolskiego Pułku Piech. i trzy kompanie 32. Kremienczugskiego Pułku Piech. ze składu 2. bryg. 8. DP.

/ / / /
Ciekawy artykuł :)