Parowóz Ty2-860

W dniu 23 października 2012 roku, do stacji PKP w Jabłonowie Pomorskim dotarła odrestaurowana lokomotywa parowa Ty2-860, z 1944 roku. Parowóz został przyciągnięty z Kościerzyny i ustawiony w Parku Kolejowym, upamiętniając tym samym kolejarskie dzieje Jabłonowa i 50-lecie nadania praw miejskich. Parowóz o wartości około 100 tysięcy złotych gmina otrzymała w darowiźnie od PKP Cargo, sama ponosząc koszty renowacji i transportu. Lokomotywa ma służyć jako eksponat i główna atrakcja parku, który powstaje ...
W dniu 23 października 2012 roku, do stacji PKP w Jabłonowie Pomorskim dotarła odrestaurowana lokomotywa parowa Ty2-860, z 1944 roku. Parowóz został przyciągnięty z Kościerzyny i ustawiony w Parku Kolejowym, upamiętniając tym samym kolejarskie dzieje Jabłonowa i 50-lecie nadania praw miejskich. Parowóz o wartości około 100 tysięcy złotych gmina otrzymała w darowiźnie od PKP Cargo, sama ponosząc koszty renowacji i transportu. Lokomotywa ma służyć jako eksponat i główna atrakcja parku, który powstaje w miejscu do tej pory trochę zaniedbanym. Dawid Galus źródło PowiatBrodnicki.pl

Parowóz Ty2-860 w Parku Kolejowym.