Intendentura wojskowa (nie istnieje)

Königliche Intendantur

Intendentura wojskowa czyli urząd zajmujący się zaopatrzeniem wojska, powstała w związku z istnieniem Twierdzy Poznań i stacjonowaniem w mieście różnych sił zbrojnych. Wybudowano ją w latach 1843-47 za umocnieniami poligonalnymi twierdzy, przy Bramie Berlińskiej, w miejscu gdzie wcześniej planowano budowę koszar. W okresie międzywojennym w budynku znajdowało się dowództwo 14. Dywizji Piechoty. Po roku 1939 budynek służył armii niemieckiej. w czasie walk o Poznań został poważnie uszkodzony. Był plany ...
Intendentura wojskowa czyli urząd zajmujący się zaopatrzeniem wojska, powstała w związku z istnieniem Twierdzy Poznań i stacjonowaniem w mieście różnych sił zbrojnych. Wybudowano ją w latach 1843-47 za umocnieniami poligonalnymi twierdzy, przy Bramie Berlińskiej, w miejscu gdzie wcześniej planowano budowę koszar. W okresie międzywojennym w budynku znajdowało się dowództwo 14. Dywizji Piechoty. Po roku 1939 budynek służył armii niemieckiej. w czasie walk o Poznań został poważnie uszkodzony. Był plany odbudowy gmachu ale ostatecznie zdecydowano w tym miejscu wznieść siedzibę PZPR. Budynek rozebrano a w jego miejscu w latach 1948-1950 powstał nowy obiekt z adresem Święty Marcin 78 (obecnie Collegium Martineum).

Festiwal śpiewaczy na ul. Święty Marcin w Poznaniu. Po lewej stronie ...
    Dawna Brama Berlińska.