Park Tadeusza Mazowieckiego

Park Tadeusza Mazowieckiego, położony w istocie na terenie d. Szpitala Ujazdowskiego, ma nieregularny kształt i znajduje się tak u podnóża, jak i na koronie Skarpy Warszawskiej w pobliżu ambasady Niemiec. Od strony Powiśla wzdłuż tego terenu prowadzą ulice: Górnośląska, Myśliwiecka i Trasa Łazienkowska. 18 kwietnia 2018 r. w obecności byłego Prezydenta Bronisława Komorowskiego, przedstawicieli parlamentu, władz samorządowych oraz rodziny i przyjaciół premiera odbyła się uroczystość nadania śródmiejskiemu ...
18 kwietnia 2018 r. w obecności byłego Prezydenta Bronisława Komorowskiego, przedstawicieli parlamentu, władz samorządowych oraz rodziny i przyjaciół premiera odbyła się uroczystość nadania śródmiejskiemu parkowi imienia Tadeusza Mazowieckiego. W trakcie wydarzenia Anna Nehrebecka-Byczewska, przewodnicząca Komisji ds. Nazewnictwa Miejskiego w Radzie Warszawy odczytała treść preambuły do Konstytucji RP, której współautorem jest Tadeusz Mazowiecki. Uroczystość zakończyła się posadzeniem dębu upamiętniającego postać pierwszego premiera III RP.

Fragment najmłodszego parku Warszawy - parku Tadeusza Mazowieckiego.