Zamek Laurichenburg (nie istnieje)

Lipiec (503 m n.p.m.)

Elflinden-Berg

Góra na północnym skraju Gór Sowich. Wyrasta na prawym brzegu Jeziora Bystrzyckiego w postaci rozczłonkowanego stożka, którego zbocza pd.-zach. i pn.zach. stromo opadają do Śląskiej Doliny, wypełnionej obecnie wodami Jeziora. Z uwagi na swoje położenie:
- na osi widokowej z wieży zamku Grodno,
- zamykając Śląską Dolinę od wschodu oraz
- wznosząc się ponad Doliną Wagi (razem z sąsiednią Przygrodną), którą prowadziło odgałęzienie od Wysokiej Drogi (trakt ze Świdnicy do Czech) do Dzierżoniowa, ...
to właśnie na zboczach Lipca można się doszukiwać lokalizacji legendarnego zamku Laurichenburg / Laurichenschloß zniszczonego w czasie wojny 30-letniej razem ze wsią Laurichendorf na pobliskim Wawrzynie.
Niemiecka nazwa góry pochodzi od stojącej tu kiedyś lipy z 11 rozłogami (Elfinden Baum) zaznaczanej na przedwojennych mapach turystycznych.

Na pierwszy planie zbocze Lipca w Górach Sowich, a konkretnie ...
    Widok z korony zapory wodnej na Jeziorze Bystrzyckim na szosę ...