Kamienica nr 64

koniec XIV w.

Stary Rynek 64 – wybudowana pod koniec XIV wieku. Pierwszym znanym właścicielem był kupiec Jan Brand. Jego wnuk, również Jan – jezuita, teolog, autor najstarszej znanej polskiej kompozycji wokalno-organowej z partią basso continuo – Pieśni różne pospolite o pobożnych potrzebach, kamienicę odsprzedał. W latach 1893–1900 mieściła sklep firmy bracia Praeger H. i N. z konfekcją męską, a od 1905 z konfekcją damską W. Preiss. Zniszczony podczas ostatniej wojny budynek odbudowano na podstawie fotografii ...
Stary Rynek 64 – wybudowana pod koniec XIV wieku. Pierwszym znanym właścicielem był kupiec Jan Brand. Jego wnuk, również Jan – jezuita, teolog, autor najstarszej znanej polskiej kompozycji wokalno-organowej z partią basso continuo – Pieśni różne pospolite o pobożnych potrzebach, kamienicę odsprzedał. W latach 1893–1900 mieściła sklep firmy bracia Praeger H. i N. z konfekcją męską, a od 1905 z konfekcją damską W. Preiss. Zniszczony podczas ostatniej wojny budynek odbudowano na podstawie fotografii ukazującej kamienicę z parceli Stary Rynek 72. Opis: Wikipedia.

Reklama sklepu obuwniczego Rogoziński & Spółka działającego w ...
    Stary Rynek.