Kamienica nr 4

Hasse & Co (Haase & Co), Bank Handlowy

Kamienica nr 4 przy pl. Wolności w Poznaniu to dawny konfekcyjny dom handlowy spółki Haase & Co (wg niektórych źródeł Hasse). Budynek wzniesiony wg projektu Hermanna Röhde otwarto uroczyście 31 marca 1909 roku. Parter i pierwsze piętro przeznaczono na działalność handlową, na wyższych kondygnacjach były apartamenty. Na archiwalnym zdjęciu z lat 20. XX wieku na budynku widoczny jest napis "Bank Handlowy w Warszawie Oddział w Poznaniu". Po II wojnie światowej w kamienicy funkcjonowały delikatesy. Obecnie ...
Kamienica nr 4 przy pl. Wolności w Poznaniu to dawny konfekcyjny dom handlowy spółki Haase & Co (wg niektórych źródeł Hasse). Budynek wzniesiony wg projektu Hermanna Röhde otwarto uroczyście 31 marca 1909 roku. Parter i pierwsze piętro przeznaczono na działalność handlową, na wyższych kondygnacjach były apartamenty. Na archiwalnym zdjęciu z lat 20. XX wieku na budynku widoczny jest napis "Bank Handlowy w Warszawie Oddział w Poznaniu". Po II wojnie światowej w kamienicy funkcjonowały delikatesy. Obecnie obiekt pełni funkcje biurowo-bankowe.
/Petroniusz za Wiki/

Kamienica nr 4 przy pl. Wolności w Poznaniu.