Kamienica nr 9

Bank Włościański

Kamienica nr 9 przy pl. Wolności w Poznaniu to neobarokowy, zabytkowy budynek z 1912 zaprojektowany przez Stefana Cybichowskiego i Czesława Leitgebera dla założonego w 1872 Banku Włościańskiego. Obiekt charakteryzuje się zastosowaniem tzw. pozornego ryzalitu, co przy zachowaniu linii zabudowy nadaje mu bardziej monumentalny charakter. Niegdyś zwieńczony był wysokim dachem, krytym dachówką. Autorem rzeźbiarskiego wystroju fasady jest Franciszek Flaum. Rzeźby przedstawiają Merkurego, alegorie przemysłu ...
Kamienica nr 9 przy pl. Wolności w Poznaniu to neobarokowy, zabytkowy budynek z 1912 zaprojektowany przez Stefana Cybichowskiego i Czesława Leitgebera dla założonego w 1872 Banku Włościańskiego. Obiekt charakteryzuje się zastosowaniem tzw. pozornego ryzalitu, co przy zachowaniu linii zabudowy nadaje mu bardziej monumentalny charakter. Niegdyś zwieńczony był wysokim dachem, krytym dachówką. Autorem rzeźbiarskiego wystroju fasady jest Franciszek Flaum. Rzeźby przedstawiają Merkurego, alegorie przemysłu i handlu oraz popiersie Jana Kantego Działyńskiego – współzałożyciela instytucji finansowej, zmarłego w 1880. Budynek miał charakter bankowo-handlowo-mieszkalny. Sam bank umieszczono z tyłu parceli. Obecnie parter przeznaczony jest na handel i usługi.
/Petroniusz za Wiki/

Reklama sklepu i fabryki Ettingera przy obecnym pl. Wolności 9 ...