Hotel Lech

Residenz-Hotel, Hotel Britania, Hotel Lech

Hotel Lech przy ul. Święty Marcin 74 w Poznaniu to dawny Residenz-Hotel, późniejszy hotel Britania. Obiekt zaprojektowany w 1910 przez popularną podówczas spółkę architektoniczno-budowlaną Herman Böhmer i Paul Preul. Elewacja klasycyzująca z charakterystycznymi pilastrami przez całą jej wysokość. W kapitelach płaskorzeźby z figurkami dzieci. Dach, obecnie płaski, niegdyś był spadzisty. Budynek pełnił funkcje hotelowe od samego początku – posiadał windy, jadalnie na każdym piętrze, a w parterze sklepy. ...
Hotel Lech przy ul. Święty Marcin 74 w Poznaniu to dawny Residenz-Hotel, późniejszy hotel Britania. Obiekt zaprojektowany w 1910 przez popularną podówczas spółkę architektoniczno-budowlaną Herman Böhmer i Paul Preul. Elewacja klasycyzująca z charakterystycznymi pilastrami przez całą jej wysokość. W kapitelach płaskorzeźby z figurkami dzieci. Dach, obecnie płaski, niegdyś był spadzisty. Budynek pełnił funkcje hotelowe od samego początku – posiadał windy, jadalnie na każdym piętrze, a w parterze sklepy. W 1920 obiekt nabył Józef Draheim. Odtąd hotel nazywał się Britania. Po 1945 zyskał piastowską nazwę Lech i pozostawał w gestii Wielkopolskiego Przedsiębiorstwa Turystycznego Przemysław. Poddano go także źle ocenianym przebudowom. Zlikwidowano wykusz narożny i część balkonów. W początku lat 70. XX wieku podniesiono bryłę, niszcząc szczyty i deformując sylwetkę budynku (projektantem był Zygmunt Lutomski). Wtedy także wybito podcienia, zgodnie z aranżacją całej ul. Gwarnej. Opis: Wikipedia.

Poznań. Hotel Residenz.
    Poznań. Pokój w hotelu Residenz.