Willa nr 140

Willa (dom właściciela ogrodnictwa) wzniesiona ok. 1910 r. na planie prostokąta z aneksami. W latach 30. XX w. dostawiono do budynku przybudówkę z werandą w drugiej kondygnacji. Willa podpiwniczona, dwukondygnacyjna, z mieszkalnym poddaszem, nakryta dachem dwuspadowym. Elewacja boczna przebudowana, z nowymi oknami i zewnętrznym kominem, zwieńczona trójkątnym szczytem. Do elewacji dostawiona przybudówka - w przyziemiu murowana, w drugiej kondygnacji o konstrukcji szkieletowej (weranda), ...
Willa (dom właściciela ogrodnictwa) wzniesiona ok. 1910 r. na planie prostokąta z aneksami. W latach 30. XX w. dostawiono do budynku przybudówkę z werandą w drugiej kondygnacji. Willa podpiwniczona, dwukondygnacyjna, z mieszkalnym poddaszem, nakryta dachem dwuspadowym. Elewacja boczna przebudowana, z nowymi oknami i zewnętrznym kominem, zwieńczona trójkątnym szczytem. Do elewacji dostawiona przybudówka - w przyziemiu murowana, w drugiej kondygnacji o konstrukcji szkieletowej (weranda), przeszklona, nakryta płaskim dachem.
Styl - postsecesja z elementami neoklasycyzmu.

Źródło:
E. Dymarska i in. Legnica — Tarninów. Przedmieście Jaworskie, Złotoryjskie i fragment Chojnowskiego Studium historyczno-urbanistyczne, Tom II, Katalog zabytków cz. 1, Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków , Wrocław 2007.
(Iras-Legzol)

Willa z zabudowaniami gospodarczymi przy ul. Chojnowskiej 140 ...