Wilhelm und Augusta Stift Idioten-Bildungs-und-Pflegeanstalt, Budynek zarządu Idiotenanstallt

Budynek zarządu zakładu dla umysłowo chorych (Idiotenanstallt) wzniesiony ok. 1912 r. na planie prostokąta z aneksami. Budynek trójtraktowy, czterokondygnacyjny (łącznie z sutereną), nakryty dachem czterospadowym, łączonym z dodatkowymi połaciami dachu nad uskokowo komponowanymi elewacjami oraz dachami szczytów (naczółkowymi).
Styl - postsecesja z nawiązaniami do baroku.
Od 1945 r. obiekt użytkowany był przez PGWAR. W 1993 budynek przekazano stronie polskiej, która pozostawiła go swojemu ...
Od 1945 r. obiekt użytkowany był przez PGWAR. W 1993 budynek przekazano stronie polskiej, która pozostawiła go swojemu losowi, przez co stopniowo popadał w ruinę. Na początku pierwszej dekady XXI w. budynek został całkowicie wyremontowany.

Źródło:
E. Dymarska i in. Legnica — Tarninów. Przedmieście Jaworskie, Złotoryjskie i fragment Chojnowskiego Studium historyczno-urbanistyczne, Tom II, Katalog zabytków cz. 1, Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, Wrocław 2007.
(Iras-Legzol)

Budynek przy ul. Chojnowskiej 114a-114c w Legnicy - widok od strony ...