Restauracja (dawny dworzec)

Dworzec Jeżycki, Jersitz Bahnhof, Dworzec Stargardzki, restauracja dworcowa kolei stargardzko-poznańskiej

1848
1939

Dawny dworzec pasażerski na pierwszej poznańskiej stacji kolejowej na Jeżycach. Po wybudowaniu linii kolejowej Berlin - Poznań - Toruń (1869-1872), pociągi omijały stację. Ale w budynku dworca pasażerskiego nadal funkcjonowała restauracja (wcześniej restauracja dworcowa kolei stargardzko-poznańskiej). Właśnie w tym budynku rozpoczęła się historia pierwszego poznańskiego ogrodu zoologicznego, o czym można przeczytać w opisie . Dopiero w 1886 ...
Dawny dworzec pasażerski na pierwszej poznańskiej stacji kolejowej na Jeżycach. Po wybudowaniu linii kolejowej Berlin - Poznań - Toruń (1869-1872), pociągi omijały stację. Ale w budynku dworca pasażerskiego nadal funkcjonowała restauracja (wcześniej restauracja dworcowa kolei stargardzko-poznańskiej). Właśnie w tym budynku rozpoczęła się historia pierwszego poznańskiego ogrodu zoologicznego, o czym można przeczytać w opisie . Dopiero w 1886 roku, po kilku latach pertraktacji, udało się wykupić od kolei stare budynki dworca, w tym restauracji. Ostatecznie restauracja, dawny dworzec, została zniszczona w 1939 roku w czasie bombardowania.
/Petroniusz za Wiki/

Pierwsza poznańska stacja kolejowa Jeżyce przy ul. Zwierzynieckiej. ...