Rzeka Łosośna (Łośna, Wierna Rzeka)

Łosośna, Łośna, Łososina, Łososinka, w górnym biegu Łososinka, w dolnym biegu Wierna Rzeka, rzeka w środkowej Polsce, lewy dopływ Białej Nidy o długości 35,6 km i powierzchni dorzecza 314 km². Płynie przez Płaskowyż Suchedniowski, Wzgórza Łopuszańskie i Pasmo Przedborsko-Małogoskie, w województwie świętokrzyskim.

Rzeka wypływa z łąk na południowy wschód od wsi Radoszyce, w rejonie miejscowości Straszów. W rejonie miejscowości Piotrowiec łączy się z jej prawym dopływem - Wierną Rzeką przejmując ...

Rzeka wypływa z łąk na południowy wschód od wsi Radoszyce, w rejonie miejscowości Straszów. W rejonie miejscowości Piotrowiec łączy się z jej prawym dopływem - Wierną Rzeką przejmując od tego miejsca jego nazwę. Tworzy przełom między Pasmem Chęcińskim a Pasmem Przedborsko-Małogoskim, a do Białej Nidy uchodzi w rejonie wsi Papiernia, na zachód od Chęcin.

Łosośna upamiętniona została przez Stefana Żeromskiego w powieści Wierna rzeka.

Główne dopływy: