Wytwórnia win i szampana Grempler&Co.A.G. (potem Grempler&Co. G.m.b.H.) została założona w 1826 r. przez Friedricha Augusta Gremplera i działała przy ówczesnej Hospitalstraße 22 do 1945 r. Była to pierwsza wytwórnia gronowych win musujących w Niemczech. W XIX w. jej wyroby zdobywały nagrody na targach w Paryżu (1855 r.), Londynie (1862 r.) i Wiedniu (1873 r.). Zakład zatrudniał 30÷50 ludzi. W latach 20. XX w. roczna produkcja win musujących wynosiła średnio ponad 250 tys. butelek, pod koniec lat 30. - do 800 tys. Podczas II w.ś. produkowano wino na potrzeby wojska. Na bazie wytwórni Gremplera w 1945r. uruchomiono Wytwórnię Win Musujących (ówczesny adres: ul. Daszyńskiego 24/26), w której do 1947 r. produkowano Polskie Wino Musujące (na bazie istniejących zapasów surowca). Potem zakłady przemianowano na Państwową Lubuską Wytwórnię Win, produkującą głównie wina owocowe. W roku 1999 zakład ogłosił upadłość i uległ likwidacji. Budynki winiarni od tego czasu popadają w ruinę.
Obiekt wpisany jest do rejestru zabytków (nr L-29/00, 18.04.2000 r.).
[jawc]