Pomnik Cmentarza Obrońców Warszawy 1939-1950 (pomnik Szpitala Ujazdowskiego)

Istnieje częściowo

W 1939 r. przy płocie parku Ujazdowskiego zaczął powstawać cmentarz polowy. Grzebano tutaj zmarłych rannych ze Szpitala Ujazdowskiego. W sumie w okresie okupacji pochowano tutaj 696 osób. Byli wśród nich obrońcy warszawskich dzielnic, żołnierze różnych służb oraz ugrupowań Wojska Polskiego. Spoczęli tutaj m.in. oficerowie, podoficerowie i podchorążowie oraz członkowie obrony cywilnej.
Jesienią 1939 r. z inicjatywy polskiego kierownictwa szpitala ustawiono pomnik ofiar. Stanowiła go betonowa płyta ...
Jesienią 1939 r. z inicjatywy polskiego kierownictwa szpitala ustawiono pomnik ofiar. Stanowiła go betonowa płyta z tablicami oraz obelisk z wizerunkiem Matki Boskiej Częstochowskiej. Autorem płaskorzeźby był Stanisław Komaszewski.
Cmentarz przetrwał okupację i powstanie warszawskie. W 1950 r. ekshumowano szczątki pochowanych żołnierzy i przeniesiono na Wojskowe Powązki. Na swoim miejscu pozostał pomnik, na którym po wojnie umieszczono tablice objaśniające genezę obiektu. który dziś możemy zobaczyć przy dzisiejszej ulicy Johna Lennona, przecinającej skwer im. płk. dr. Leona Strehla.

Pomnik upamiętniający cmentarz, na którym chowano zmarłych pacjentów ...
    Zbliżenie na oryginalną, z lat 1939/40, figurę Matki Boskiej zwieńczającej ...