Dom Książki

Dom Książki w Poznaniu to żelbetowy obiekt o konstrukcji szkieletowej wybudowany w 1975 roku wg projektu Bogdana Bednarka i Zygmunta Łomskiego. W elewacji dominują podziały poziome (sześć pasm okiennych). Według Piotra Marciniaka spokojna architektura obiektu doskonale zamyka perspektywę ulicy 27 Grudnia, a układ i tektonika budynku są spóźnioną reminiscencją dokonań Le Corbusiera (gmach Porte Molitor w Paryżu). Z klasycznych założeń tego architekta zrealizowano np. postulat wolnego parteru - umieszczono ...
Dom Książki w Poznaniu to żelbetowy obiekt o konstrukcji szkieletowej wybudowany w 1975 roku wg projektu Bogdana Bednarka i Zygmunta Łomskiego. W elewacji dominują podziały poziome (sześć pasm okiennych). Według Piotra Marciniaka spokojna architektura obiektu doskonale zamyka perspektywę ulicy 27 Grudnia, a układ i tektonika budynku są spóźnioną reminiscencją dokonań Le Corbusiera (gmach Porte Molitor w Paryżu). Z klasycznych założeń tego architekta zrealizowano np. postulat wolnego parteru - umieszczono tu cofnięty w stosunku do ulicy, przeszklony pawilon księgarski, a po obu jego stronach pozostawiono obszerne prześwity zapraszające na podwórze. Elewację obłożono płytkami ceramicznymi wysokiej jakości. Aleksandra Robakowska i Jarosław Trybuś uważają, że mimo dobrego światowego poziomu tej architektury była to realizacja nieco wsteczna w stosunku do zachodnich trendów połowy lat 70. XX wieku. Stanowiła natomiast ważny łącznik pomiędzy polską przedwojenną awangardą a dokonaniami późnego modernizmu. Opis: Wikipedia.

Ulica 27 Grudnia w Poznaniu zamknięta Domem Książki z 1975 roku.
    Poznań, widok z ulicy 27 Grudnia na Dom Książki (Gwarna 13) i ...