Dom Ludowy

Kino Jutrzenka

Dom Ludowy powstał w 1934 r. z projektu znanego białostockiego architekta inż. Jarosława Giryna. Obecnie Dom Ludowy spełnia funkcję reprezentacyjnej sali widowiskowej, przygotowanej pod koncerty, spektakle, pokazy filmów oraz różne eventy. Dom Ludowy po remoncie wzbogacił się o scenę letnią na tyłach budynku. Obecnie obiekt może się poszczycić doskonałą akustyką. Zmieści się w nim 100 osób na parterze oraz 50 na balkonie. Przed remontem przez wiele lat funkcjonował jako kino „Jutrzenka”. Obecnie ...
Dom Ludowy powstał w 1934 r. z projektu znanego białostockiego architekta inż. Jarosława Giryna. Obecnie Dom Ludowy spełnia funkcję reprezentacyjnej sali widowiskowej, przygotowanej pod koncerty, spektakle, pokazy filmów oraz różne eventy. Dom Ludowy po remoncie wzbogacił się o scenę letnią na tyłach budynku. Obecnie obiekt może się poszczycić doskonałą akustyką. Zmieści się w nim 100 osób na parterze oraz 50 na balkonie. Przed remontem przez wiele lat funkcjonował jako kino „Jutrzenka”. Obecnie przywrócono dawną nawę: Dom Ludowy. Jest on obiektem, obok którego trudno przejść obojętnie. Jaśnieje z daleka, rozświetlony dodatkowo blaskiem świateł z okien restauracji Prowincja, którą od 2017 roku prowadzą tu Ania i Michał Arciszewscy. Znana z doskonałej kuchni łączącej tradycję z inspiracjami z całego świata, zbiera coraz większe grono miłośników. W miejscu obecnej Prowincji, przy Domu Ludowym działał wcześniej Alkierz –kultowa w wielu kręgach klubokawiarnia, w której tętniło życie artystyczne. Dom Ludowy znajduje się w Rejestrze Zabytków województwa podlaskiego. W 2016 roku został laureatem ogólnopolskiego konkursu Zabytek Zadbany. (Wg. basniowysuprasl.pl)

Supraśl. Późnobarokowa brama wieżowa (XVIII w.); na pierwszym ...