Wnętrza pałacu

Pałac rodu Finckenstein

Schloss Finckenstein, Schloss Finkenstein

Istnieje częściowo

Pierwsze wzmianki na temat nowego pałacu pochodzą z marca 1706 roku, z czasu, gdy Albrecht Konrad uzyskał od króla pruskiego, Fryderyka Wilhelma I, pozwolenie na budowę nowego kościoła w Habersdorf. Poświęcenie kościoła nastąpiło w 1718 roku w obecności króla. Wtedy także zmieniono nazwę Habersdorf na Finckenstein (dosłownie: kamień Fincków, pol. Kamieniec). Budowę pałacu zakończono w 1720 roku. Autorem projektu był architekt francuski Jean de Bodt, a budowniczym architekt angielski John von Collas. ...
Pierwsze wzmianki na temat nowego pałacu pochodzą z marca 1706 roku, z czasu, gdy Albrecht Konrad uzyskał od króla pruskiego, Fryderyka Wilhelma I, pozwolenie na budowę nowego kościoła w Habersdorf. Poświęcenie kościoła nastąpiło w 1718 roku w obecności króla. Wtedy także zmieniono nazwę Habersdorf na Finckenstein (dosłownie: kamień Fincków, pol. Kamieniec). Budowę pałacu zakończono w 1720 roku. Autorem projektu był architekt francuski Jean de Bodt, a budowniczym architekt angielski John von Collas. Pod koniec XVIII wieku posiadłość drogą ślubnych koligacji przeszła na własność Aleksandra Dohny ze Słobity i w rękach tego rodu pozostała do 1945 roku (ostatnim właścicielem pałacu był Alfred Dohna (niem. zu Dohna), syn Hermana). Pod koniec drugiej wojny światowej pałac został splądrowany i spalony przez wojska sowieckie. W późniejszym okresie na terenie majątku utworzono Państwowe Gospodarstwo Rolne. Od początku lat 90-tych XX wieku zarządzała nim Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa, a następnie kolejni, prywatni właściciele.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Jadąc z Iławy w stronę Malborka nie sposób nie zauważyć w Kamieńcu (po prawej stronie drogi) olbrzymiej ruiny ze śladami dawnej świetności. Na jej dziedziniec prowadzi dobrze zachowana brama wjazdowa z umieszczoną tablicą odsłoniętą przez księżną Napoleon w 2001 r., a ufundowaną przez „Gero”, OSEN i Fundację Napoleona. Informuje ona, że od 1 kwietnia do 6 czerwca 1807 roku przebywał tu Napoleon Bonaparte.

Pałac na rysunku Hermanna z 1749 r.
    Pałac w Kamieńcu (A. Duncker)