Kamienica nr 70 (Rotowska)

Stary Rynek 70 nazywana Kamienicą Rotowską – nazwa pochodzi od Pawła Rota, który nabył parcelę w 1681 roku od poznańskich franciszkanów. Na początku XVIII wieku właścicielem kamienicy był burmistrz Michał Czenpiński. W latach 1893–1901 należała do poznańskiego lekarza Kelemnsa Koehlera. Obecny kształt pochodzi w dużej mierze z 1904 roku, gdy dokonano przebudowy według projektu Rogera Sławskiego. Podczas II wojny światowej i powojennej odbudowy dokonano jednak w pierwotnym projekcie licznych zmian, ...
Stary Rynek 70 nazywana Kamienicą Rotowską – nazwa pochodzi od Pawła Rota, który nabył parcelę w 1681 roku od poznańskich franciszkanów. Na początku XVIII wieku właścicielem kamienicy był burmistrz Michał Czenpiński. W latach 1893–1901 należała do poznańskiego lekarza Kelemnsa Koehlera. Obecny kształt pochodzi w dużej mierze z 1904 roku, gdy dokonano przebudowy według projektu Rogera Sławskiego. Podczas II wojny światowej i powojennej odbudowy dokonano jednak w pierwotnym projekcie licznych zmian, dodając między innymi podcienie. Opis: Wikipedia.

Kamienice nr 70, 71 i 72 przy Starym Rynku w Poznaniu na wykadrowanym ...
    Stary Rynek, widok na pierzeję zachodnią z wylotem ul. Ignacego ...