Dom kazalnicowy (galeriowy)

Kanzelhaus

XVII

Osobliwość Gdańska stanowią tzw. domy kazalnicowe (Kanzelhaus). W 1900 r. w Gdańsku istniało już tylko osiem tego typu budynków mieszkalnych. Do dziś ostał się tylko jeden. Dom kazalnicowy przy kościele św. Trójcy - zwany także "ryglówką", od rodzaju konstrukcji, lub z niemieckiego Kanzelhaus, jest jednym z obiektów wchodzących w skład kompleksu klasztoru Franciszkanów.

Został wybudowany w drugiej połowie XVII w. w związku z zapotrzebowaniem na mieszkania - domy galeriowe były dla Gdańska charakterystyczne ...

Został wybudowany w drugiej połowie XVII w. w związku z zapotrzebowaniem na mieszkania - domy galeriowe były dla Gdańska charakterystyczne i powszechne, bo niedrogie. Mieszkania w nich były nieduże, z wejściem do wszystkich pomieszczeń od frontu - z poziomu parteru i galerii.
Początkowo zamieszkiwali go lektorzy języka polskiego w Gimnazjum Akademickim, będących jednocześnie kaznodziejami w polskim kościele św. Anny (obecnie kaplica św. Anny wchodzi w skład kościoła św. Trójcy), potem rzemieślnicy pracujący dla klasztoru. Źródła nie podają jego losów i stopnia zniszczeń wojennych. Budynek został poddany renowacji w 1990 r. (wśród gedanistów krążą opinie o "masakrze", nie renowacji - podobno duża część została wyburzona i wybudowana na nowo, zamiast odrestaurowana) i obecnie pełni funkcję mieszkalną dla Ojców Franciszkanów, których klasztor po wojnie został siedzibą Muzeum Narodowego. Z dziedzińca domu można wejść zarówno do kościoła, jak i do kaplicy, stoją tam figury św. Franciszka i św. Klary.

Dom galeriowy w Gdańsku.
    Gdańsk. Dom kazalnicowy na rysunku Bertholda Hellingratha.