Kościół Imienia Najświętszej Maryi Panny

Plany budowy obecnej świątyni zostały podjęte przed II WŚ w miejscu wybranym i wskazanym przez księcia kard. Adama Sapiehę. Zebrano nawet materiały na budowę, jednak podczas wojny Niemcy wysiedlili 80% mieszkańców wsi i budowy nie podjęto. Czasy powojenne nie sprzyjały budownictwu sakralnemu. Mieszkańcy modlili się w kaplicy na Grapce i w zbudowanej bez zezwolenia kaplicy w Górnej Kamesznicy. Do budowy przystąpiono. po podpisaniu dekretu erekcyjnego 12 września 1985 r przez ks. bp Jana Pietraszko. ...
Plany budowy obecnej świątyni zostały podjęte przed II WŚ w miejscu wybranym i wskazanym przez księcia kard. Adama Sapiehę. Zebrano nawet materiały na budowę, jednak podczas wojny Niemcy wysiedlili 80% mieszkańców wsi i budowy nie podjęto. Czasy powojenne nie sprzyjały budownictwu sakralnemu. Mieszkańcy modlili się w kaplicy na Grapce i w zbudowanej bez zezwolenia kaplicy w Górnej Kamesznicy. Do budowy przystąpiono. po podpisaniu dekretu erekcyjnego 12 września 1985 r przez ks. bp Jana Pietraszko. Budowlę zaprojektował inż. arch. Stanisław Wiewióra. 14 września 1996 roku bp Tadeusz Rakoczy dokonał uroczystej konsekracji świątyni. Obraz patronki kościoła Matki Boskiej Zwycięskiej wzorowany na obrazie z polskiego kościoła na Kahlenbergu w Wiedniu (który z kolei jest kopią obrazu z rzymskiego kościoła pw. Imienia Najświętszej Maryi Panny przy Foro Troiano) namalował artysta z Krakowa Władysław Kawęcki. Wraz z parafianami z Kamesznicy obraz odbył pielgrzymkę do Rzymu, gdzie pokazano go Ojcu Świętemu, który pobłogosławił wizerunek. (na podst. .

Kamesznica - kościół Imienia Najświętszej Maryi Panny. Po stronie ...
    Kamesznica - most nad lewobrzeżnym dopływem Soły - Bystrą, zwanym ...