Zmarzła Przełęcz (2126 m n.p.m.)

słow. Zmrzlé sedlo, węg. Fagyott-tavi-csorba

Zmarzła Przełęcz (2126 m) oddziela Zmarzłe Czuby (w masywie Małego Koziego Wierchu) od Zamarłej Turni. Jest to najgłębsze wcięcie w całej grani oddzielającej Dolinę Gąsienicową od Doliny Pięciu Stawów Polskich, nie jest jednak wykorzystywana do komunikacji między tymi dolinami ze względu na strome urwiska opadające do Dolinki Pustej (strona południowa). Zmarzła Przełęcz ma dwa siodła; we wschodnim znajduje się charakterystyczny skalny 'chłopek' o wysokości 3 m.
Przez Zmarzłą Przełęcz przechodzi szlak "Orla Perć" (od lipca 2007 r. ruch na tym odcinku jest jednokierunkowy - w stronę wschodnią).

Na Zmarzłej Przełęczy. "Tradycyjne" siłowanie się z tamtejszym ...
    Widok ze Zmarzłej Przełęczy na ścianę Zamarłej Turni z widocznymi ...