Przystanek kolejowy Warszawa Zachodnia WKD

Warszawa Zachodnia WKD – przystanek osobowy WKD położony przy Alejach Jerozolimskich w kompleksie dworca Warszawa Zachodnia. Obsługuje wyłącznie pociągi WKD (kursujące po linii kolejowej nr 47 i jej odgałęzieniu – nr 48). Mimo wydzielonego charakteru przystanku jest on włączony do systemu numeracji dworca, mając numer peronu 1 (sąsiedni peron, dla ruchu podmiejskiego, ma nr 2).
Przystanek posiada jeden zadaszony peron wyspowy o dwóch krawędziach peronowych, połączony z resztą dworca przejściem podziemnym. ...
Przystanek posiada jeden zadaszony peron wyspowy o dwóch krawędziach peronowych, połączony z resztą dworca przejściem podziemnym. W hali kasowej (użytkowanej wspólnie przez WKD, Koleje Mazowieckie oraz przewoźników dalekobieżnych) działa kasa pełnozakresowa. W przejściu podziemnym obok schodów na peron 2 umieszczony jest kasownik biletów ZTM, na peronie zainstalowany jest automat sprzedający bilety.
Przystanek został oddany do użytku w końcu grudnia 1974 w związku z likwidacją ostatniego fragmentu odcinka miejskiego WKD prowadzonego ulicami na terenie Warszawy.

Widok peronów stacji Warszawa Zachodnia z terenu dworca autobusowego. ...
    Wydzielony spośród peronów stacji PKP Warszawa Zachodnia peron ...